Facebook

Stap 1 - Maak een Facebook pagina aan

Uiteraard beginnen bij het begin, zonder pagina kan je ook geen fans lokken! Weet dat een Facebook pagina dikwijls meer bezoekers trekt dan een gewone website.

Stap 2 - Nodig je vrienden uit

De gemakkelijkste manier om snel de eerste fans te vinden, is door in je eigen vriendenbestand te gaan zoeken. Dit zijn jouw fans van het eerste uur. Via jouw vrienden krijgen ook hun vrienden jouw pagina te zien en zo gaat de bal aan het rollen. Nodig ook klanten uit bvb.

Stap 3 - Geef commentaar op andere populaire pagina's

Zet bij je reactie ook een link naar jouw pagina, zo kunnen nieuwsgierigen doorklikken naar jouw Facebook pagina en ook fan worden. Doe dit vooral op pagina's met veel fans en veel activiteit. Probeer wel niet over te komen als een spammer want dan krijg je een omgekeerd effect.

Stap 4 - Schrijf wedstrijden uit voor je fans

Facebook leent zich heel goed om wedstrijden te houden of om er commentaar/tips op te posten ivm een wedstrijd op jouw website. Zo geeft de online vacaturewebsite vacature.com op hun Facebook pagina tips omtrent de schiftingsvraag, waardoor je als fan een voordeel krijgt ten opzichte van niet-fans.

Stap 5 - Zet een link op andere sociale netwerken

Door een link te plaatsen kunnen geïnteresseerden altijd doorklikken naar jouw Facebook pagina die zo het centrum wordt van alle informatie. Zo kan je de link op Twitter aanpassen naar jouw Facebook pagina.

Stap 6 - Gebruik de Facebook like-box op jouw website/blog

Zet (en personaliseer) de Facebook like-box op een duidelijk zichtbare plaats op jouw website en stimuleer mensen om fan te worden. Deze like-box kan je rechts op deze blog in actie zien. (Dus nu fan worden door op like te klikken!) De code hiervoor kan je op jouw Facebook pagina opvragen onder Badges

Stap 7 - Zorg voor interessante inhoud

Fan worden is één ding, maar om jouw fans op lange termijn tevreden te houden, moet er ook interessante inhoud komen op jouw pagina. Post hier updates van jouw website, update je status regelmatig, upload foto's en stel vragen om de interactiviteit te verhogen.

Stap 8 - Zorg voor een vertrouwenskring

Gebruik jouw netwerk van mensen om jouw pagina verder te promoten. Zorg alleen dat je omgekeerd hen ook kan helpen.

Stap 9 - Zoek een community manager

Als jouw pagina te groot wordt en te veel fans krijgt, is het misschien aan te raden om iemand in dienst te nemen die zich hiermee bezig houdt. Zo kan je de controle behouden en vermijd je dat de pagina ontspoort.

Stap 10 - Promoot jouw pagina via alle gratis kanalen

Zet een link naar jouw Facebook pagina in de handtekening van jullie e-mails. Zet een link op de 'bedankt' pagina na aankoop/contact op jullie website. Vermeldt de pagina op het einde van presentaties.

Stap 11 - Koop advertentieruimte

Op Facebook kan je een advertentie laten plaatsen die gegarandeerd zal zorgen voor meer fans. Hier hangt natuurlijk een kostenplaatje aan verbonden. Probeer recente nieuwtjes op deze manier te promoten. Mensen zijn altijd eerder geneigd om op nieuwe informatie te klikken.

Stap 12 - Blijven opvolgen

Facebook evolueert constant, jullie fans veranderen en het bedrijf verandert. Het spreekt voor zich dat dit zich ook moet uiten in de Facebook pagina. Probeer hierin een voortrekkersrol te spelen.

Video:

Lees je niet graag, dan kan je ook een presentatie bekijken die beschrijft welke acties je kan ondernemen om meer fans te krijgen op jouw Facebook pagina:

Geïnteresseerd in het onderwerp, wil je nog meer lezen: Facebook geeft ook nog wat advies.

Interessant artikel? Delen maar!

facebook fanpagina

Riet de Wit on wo, 24/11/2010 - 13:01

Hi DragolinDesign, goeie tips hier, dankjewel!

Een aanvulling:
Om zo'n fanpage unieker te maken kunnen mensen de toepassing “Static FBML’ gebruiken. Maar daar moet je HTML-code gebruiken en dat is voor veel mensen een drempel.
Er zijn inmiddels aanbieders die dat ook voor je doen (bv. facebooktabsite.com), maar dan moet je (weer ergens) een account aanmaken, en in de gratis versie krijg je een reclamebanner erbij.

Ik heb een aanvulling geschreven op mijn blog, over hoe je zonder HTML-kennis toch zo'n unieke tab kunt maken. Met behulp van WordPress is dat gemakkelijk te doen.

Bedankt voor de goede tips, we gaan er snel mee aan de gang en ben zeer benieuwd of het werkt.

We hebben namelijk wat moeite met het krijgen van fans, al is er nog geen echte moeite voor gedaan. Index People vermogensbeheer zit -zoals de naam al doet vermoeden- in de financiële branche. Klanten zijn vaak ouder, gelden deze tips dan ook in deze situatie tot het krijgen van fans?

Dit is zeker ook geldig voor

Dragolin on ma, 07/11/2011 - 20:28

Dit is zeker ook geldig voor oudere consumenten, alleen moet je jouw content aanpassen aan je doelpubliek. Probeer dus te denken wat zij interessant zouden vinden en niet vertrekken van wat jij hen wil aanbieden :)

wedstrijdjes

Frans Adams on za, 24/08/2013 - 18:16

Kunnen jullie specifieke leuke wedstrijdjes aanbevelen waarbij traffic, maar zeker nieuwe paginalikers gertiggerd worden. Niet de standaard bij zoveel likes een prijsje.

Leuke wedstrijden

Dragolin on zo, 08/09/2013 - 20:22

Dag Frans, neem hier eens kijkje:

Meer Facebook likes via een wedstrijd

Volgens mij kan je daar al wat inspiratie opdoen :)