Adobe Flash wordt gebruikt om animaties, video's en ander leuks mee te scripten en weer te geven op onze websites. Het wordt gemaakt zoals een tekenfilm (Happy Tree Friends wordt zelfs met Flash gemaakt), waarbij een aantal frames (snapshots) op de tijdslijn worden geplaatst en zo kunnen worden afgespeeld als een bewegend beeld die de animatie vormt.

Toekomst met Flash

Flash heeft met zijn CS5-uitgave alles in huis om kwalitatieve, moderne en creatieve applicaties en animaties te creëren. Echter om Flash af te spelen heb je een plugin nodig in je browser, anders krijg je een foutmelding te zien. Dit zou niet langer nodig zijn in de nieuwe html5 web standaard.

flash iphone

Net daarom voorspellen een aantal opinieleiders dat het einde voor Flash nabij is. Steve Jobs maakte al duidelijk dat Flash ook in de toekomst niet zal gebruikt/ondersteund worden in hun mac, ipod, iphone of ipad. Ook de Noorse browser Opera heeft ondertussen laten weten dat Flash ingaat tegen de noden van moderne webapplicaties.

Video-sites zonder Flash?

Ook video-sites zoals YouTube en Vimeo hebben ondertussen aangekondigd html5 te ondersteunen. Hiermee wordt de Flash plugin dus overbodig gemaakt. Bovendien is er minder rekenkracht nodig om de video's af te spelen en kan je eender waar in de video beginnen kijken zonder te moeten bufferen.

Niet alleen Flash (Adobe), maar ook de concurrerende plugins zoals Silverlight (Microsoft) en Java (Sun Microsystems) bevinden zich in een lastig parket. Kunnen zij nog overleven in de html5 wereld?

Internet Explorer

Voorlopig lijkt enkel de slechte ondersteuning van html5 (en andere geavanceerde ontwikkelingen) in Internet Explorer de tijdsbom nog even tegen te houden. Ontwikkelaars moeten rekening houden met het nog steeds populaire Internet Explorer bij het maken van een eigen website.

Nog wat leesvoer

Dragolin on Mon, 10/05/2010 - 20:53

Flash vs Javascript

Thomas on Mon, 17/05/2010 - 11:30

Interessant bericht!
JavaScript libraries zoals JQuery, Prototype, scriptaculous hebben flash ook al grotendeels vervangen. Html5 zal misschien wel de doorslag geven. Maar op multimedia vlak staat Flash toch nog een stuk verder volgens mij.